MAKANAN SEGERA
Sudah
menjadi kebiasaan orang ramai pada masa kini untuk mendapat sesuatu
benda dengan cepat, mudah dan senang dinikmati pada bila-bila masa
sahaja dan di mana-mana jua. Hal
ini menyebabkan permintaan terhadap makanan segera semakin digemari
kerana menyediakan keperluan dan kehendak pelangganya serta tarikkan
yang tersendiri. Namun makanan segera jugalah yang menjadi factor kepada berlaku penyakit akibat pengambilan makanan segera.
Punca
utama ialah pegabaian aspek kebersihan. Pengabaian kebersihan
menyebabkan penyakit mudah berlaku kerana kecuaian oleh manusia dalam
menyediakan sesuatu makanan untuk dimakan. Hal
ini disebabkan makanan tersebut telah dicemari oleh bakteria yang
berbahaya. Selain itu juga, kelalaian pengusaha makanan untuk menjaga
mutu kebersihan makanan akan menyebabkan pelangganya mendapat penyakit
berbahaya seperti cirit-birit, muntah-muntah dan pening akibat makanan
yang dijualnya dicemari bakteria. . Pekerja yang mengalami penyakit
mudah berjangkit seperti selsema atau batuk akan mengakibatkan makanan tersebut dicemari Disebabkan itu juga, pengabaian kebersihan akan menyebabkan makanan yang dijual mudah basi dan berbau.
Kandungan bahan kimia yang digunakan dalam makanan segera akan menjejaskan tahap kesihatan manusia. Jelas
dapat dilihat penggunaan bahan terlarang dalam masakan akan
mengakibatkan kadar metabolisma tubuh badan akan berkurangan. Hal ini
akan menyebabkan sistem tubuh badan akan lemah dan tidak akan berfungsi
dengan baik. Ini akan
menyebabkan system perjalanan dalaman badan akan terjejas disamping
dalam pengaliran darah ke seluruh badan dan mengakibatkan penyakit yang
berbahaya yang akan dihadapi seperti penyakit jantung,darah
tinggi,penyakit buah pinggan dan sebagai akibat pengambilan makanan
segera yang mengandungi bahan kimia.
Selain
itu juga,tiada pemakanan seimbang dalam kehidupan juga akan menjejaskan
kesihatan. Pemakanan makanan segera dalam kuantiti yang banyak serta
kerap tanpa mempedulikan pemakanan yang seimbang akan mengakibatkan
seseorang itu mudah mendapat penyakit klausfobia terhadap pemakanan yang
diambilnya. Selain itu juga, prestasi individu akan menurun kerana
tidak mendapat makanan yang berzat serta berkhasiat. Akibatnya, individu
tersebut mudah dijangkiti penyakit dan dan dijangkiti oleh orang lain.
Kesimpulanya,makanan
segera adalah penyebabkan kenapa seseorang individu itu mudah mendapat
penyakit,hal ini akan menjejaskan produktiviti individu akibat
pengambilan makanan segera yang banyak dan kerap.
Disediakan oleh:
Muhammad Arif bin Said
No comments:
Post a Comment