Pendahuluan
:
- Di
kalangan masyarakat kini ramai yang kurang faham tentang pentingnya sesuatu
makanan itu mengikut kadar diet yang sihat.
-Mereka
sering tidak menitik berat kadar makanan tanpa mempedulikan mana yang perlu di
kurangkan atau pengambilan penting dalam sistem badan
-Ada
juga yang lebih sukakan makanan ringan atau makanan segera yang semakin
mendapat sambutan tidak kira dimana pun.
-Namun
akibatnya akan mendatangkan banyak keburukan dari kebaikan pada sistem badan
terutamanya kadar metabolisme yang kurang.
Isi
1)
Permintaan yang tinggi :
-Kewujudan
premis yang menjual dan menyediakan makanan segera kepada masyarakat pada hari
ini begitu memberangsangkan.
-Permintaan
yang tinggi daripada masyarakat bagaikan keperluan bagi gaya hidup masyarakat
kini.
-Keenakan
menikmati makanan segera juga dipengaruhi oleh faktor penyediaan yang murah,
ringkas dan cepat.
-Makanan
segera mampu disediakan dalam masa yang singkat seterusnya dapat menjimatkan
masa pengguna.
-Penyediaan
makanan segera tidak memerlukan kos yang tinggi bahkan tiada kos yang
diperlukan.
2) Teknologi promosi :
-Makanan segera memenuhi citarasa dan selera
seluruh masyarakat.
-Pengeluar makanan segera bijak mengambil
peluang dengan memasarkan produk yang bermacam pilihan sebati dengan selera
masyarakat Malaysia.
-Masyarakat memilih makanan yang sedap tanpa
menghiraukan risiko kesihatan mereka akan terjejas.
-Variasi menunya yang sentiasa berubah-ubah
mengikut kesesuaian dan selera, menyebabkan masyarakat tidak jemu untuk mencuba
dan merasai makanan.
- Sebagai contoh, mi segera yang dipasarkan
boleh juga didapati dalam perisa yang berbeza seperti perisa kari, ayam, tomyam
dan sayuran.
- Masyarakat tidak jemu kerana mempunyai pelbagai
perisa yang boleh dipilih. Terlalu banyak pilihan menarik di pasaran menimbulkan
kekeliruan untuk memilihnya.
BY: NABILA
No comments:
Post a Comment